Amerikai dolgok

Borat

Jaksemas! Borat Szagdijev vagyok, az amerikai televízió és az internet után most éppen a mozikban hódítok. Keresztül utazok egész Amerikán, hogy szerelmet csináljak szívem választottjában, Pamelában. Nááájsz!

Amikor először összefutottam Borattal, éppen egy szórakozóhelyen üldögéltem, ő meg a tévé képernyőjén kísért egy képviselőjelöltet, aki meglátogatta potenciális szavazóit. Mikor megtudta, hogy szavazhat, az egyik női választópolgárt harsányan kikacagta, majd kifejtette neki, hogy hazájában a patkány és a ló is előrébb áll a társadalmi hierarchiában, mint az asszony. Később egy férfit arra ösztönzött, hogy nyugodtan fogja meg a heréit, majd feltette az udvarias kérdést: "Can I make shit in your house?". Nem mellesleg úgy gondolta, segít a jelöltnek növelni esélyeit, és azt mondotta: "Ha megválasztják, hatalmas lesz, mint Sztálin!". Néhány perc után potyogni kezdtek a könnyeim. Pedig nem voltam szomorú.

Borat valószínűleg az év legviccesebb karaktere, a főszereplésével készült film pedig talán az évtized legfrenetikusabb ilyen jellegű alkotása. Sacha Baron Cohen – aki egyébként egy brit komikus, s Ali G bőrébe bújva vált híressé – elképesztő dolgokra képes, ha felölti Borat Szagdijev maskaráját. A szóban forgó riporter származását tekintve kazah, akit hazája kormánya Amerikába küld, hogy ellesse azokat a titkokat, amik az Egyesült Államok naggyá tették. Hűséges producerével, Azamat Bagatovval karöltve meg is érkeznek a tengerentúlra, azonban hamarosan végzetes dolog történik. Borat meglátja a fürdőruhában feszítő Pamela Andersont a televízióban, és ettől a pillanattól kezdve csak egy dologra tud gondolni: hogy "romantikus robbanást csináljon a lány belsejében". Ennek érdekében elindul New Yorkból Los Angelesbe, hogy nászzsákba tömje Pamelát, és összeházasodjanak.

Borat tipikusan az a fajta ember, akit a "lehet szeretni, lehet utálni…" frázissal jellemezhetünk a legjobban, ráaggathatjuk a rasszista, nőgyűlölő, undorító, gusztustalan, paraszt jelzőket is, azonban ne feledjük: ő nem élő személy, kifacsart paródia, a butaság, bigottság, elvakult konzervativizmus és sznob életmód kigúnyolása érdekében született figura. És ezen alakjában máris szerethetővé válik. Nem a kazah emberek a legfőbb célpontjai (bár kétségkívül igazat adhatunk azon kazah politikusoknak, akik kritizálják Cohen munkásságát, bizonygatva, hogy országuk elég távol áll a Borat által mutatott képtől), hanem azok, akik nem képesek átlépni saját maguk által felépített korlátolt világukat, előítéleteiket, gyakran eltorzult világnézetüket. Borat egyszerű ember, a nép fia, és büszke arra, hogy a húga Kazahsztán negyedik legtehetségesebb prostituáltja volt (serlege is van), valamint hogy az ánusza segítségével képes felnyitni egy kólásüveget. Naivitása, reakciói pont a kívánt hatás váltják ki a nézőkből: visszafojthatatlan röhögést.

Sacha Baron Cohen kétségkívül egy zseni, tehetséges komikus, aki kihozza Amerikából azt, amit senki sem szeretne látni. Talán az Egyesült Államoknak kellene szégyenkeznie néhány polgára nézetei miatt, nem Kazahsztán szorgos népének? Talán. Persze botorság lenne belemagyarázni nemes mondanivalók százait Borat filmjébe, a lényeg úgyis az, hogy betegre kacagjuk magunkat látva szerencsétlenkedéseit, amint meglehetősen érdekes személyiségét feltárja előttünk. A poénokra pedig koránt sem a hollywoodi vígjátékoknál megszokott udvarias kuncogás a reakció, szinte kirobban az emberből a nevetés.

Nehéz kiemelni olyan epizódot, mely a többi jelenet fölé emelkedik – hiszen a film gyakorlatilag összevágott, de különálló szkeccsek sorozata -, ám Boltok (az erőszaktevő, aki szinte mindenkivel rokonságban áll Borat szülőfalujában) figurája, vagy az emlékezetes régiségboltban tett látogatás még sokáig próbára fogja tenni rekeszizmomat, ha rágondolok. Mellesleg a filmben látható a világ legocsmányabb nézeteltérése is, ami két férfi között elképzelhető, mely a riporter és Bagatov között pattan ki amiatt, hogy Borat rajtakapja producerét, amint Pamela képére…hát…na mindegy, nézzétek meg, nagyon durva:) És egyébként a filmet is. Mert tökjó.

Borat - Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika
(Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit of Glorious Nation of Kazakhstan)
Amerikai áldokumentumfilm, vígjáték, 84 perc
Rendezte: Larry Charles
Forgatókönyv: Sacha Baron Cohen, Anthony Hines, Peter Baynham, Dan Mazer, és Todd Phillips
Operatőr: Luke Geissbuhler és Anthony Ha
Vágó: Craig Alpert, Peter Teschner, James Thomas
Zene: Erran Baron Cohen
Szereplők: Sacha Baron Cohen, Pamela Anderson
Forgalmazó: InterCom

Oldalainkat 8 vendég és 0 tag böngészi

stat