Globális dolgok

Globális dolgok

A szandál hódító útja

A szandál volt az első lábbeli, amit elődeink összefabrikáltak, hogy védjék talpukat a kavicsoktól, tüskéktől, forróságtól. Az első, végtelenül egyszerű modelleket bőrből készítették, majd később megjelentek a növényi rostokból font szandálok is. Ezek a lábbelik évezredeken keresztül árulkodtak viselője társadalmi helyzetéről. Egyes kultúrában a szegénység szimbóluma volt, másokban pont az ellenkezőjét jelentette, a tősgyökerességre, vértisztaságra utalt.

Egyiptom forró homoktengerén

I.e. 3500 körül az ókori Egyiptom lakosai növényi rostokból készült szandált viseltek. A papírsás leveleit összefonták, majd formára vágták kialakítva a lábbeli talprészét. A pántokat cserzetlen állati bőrökből vágták ki, amiket a talphoz erősítettek. A szandál védte lábukat a forró homoktól, és a durva talajtól. A lábfej szabadon maradt, így a nők gazdagon díszíthették bokájukat, lábujjaikat a legkülönfélébb ékszerekkel.

Bővebben...

Saláták vércsoport alapján válogatva

A teória

Dr. Peter J. D'Adamo 1996-ban írt könyve a vércsoport szerinti táplálkozásról minden eddigi táplálkozásteóriát felforgatott. A vércsoportdiéta szerint a vércsoportok különbözősége egyben másfajta immunműködést és emésztőrendszert is jelent. Többé nem állíthatunk olyat, hogy a lenmagolaj mindenki számára kiváló táplálék, hiszen kizárólag az A és a 0 vércsoportú emberek számára jótékony hatású, igaz, a másik két vércsoportra sincs káros, csupán semleges hatása. A banán kifejezetten árt az A és az AB vércsoportnak, a narancsot pedig jó, ha az A-s, AB-s és 0-s vércsoportúak is kerülik, számukra az egészség szempontjából káros gyümölcsnek számít ez a közkedvelt vitaminszimbólum!

Bővebben...

Oldalainkat 3 vendég és 0 tag böngészi

stat