Globális dolgok

Saláták vércsoport alapján válogatva

A teória

Dr. Peter J. D'Adamo 1996-ban írt könyve a vércsoport szerinti táplálkozásról minden eddigi táplálkozásteóriát felforgatott. A vércsoportdiéta szerint a vércsoportok különbözősége egyben másfajta immunműködést és emésztőrendszert is jelent. Többé nem állíthatunk olyat, hogy a lenmagolaj mindenki számára kiváló táplálék, hiszen kizárólag az A és a 0 vércsoportú emberek számára jótékony hatású, igaz, a másik két vércsoportra sincs káros, csupán semleges hatása. A banán kifejezetten árt az A és az AB vércsoportnak, a narancsot pedig jó, ha az A-s, AB-s és 0-s vércsoportúak is kerülik, számukra az egészség szempontjából káros gyümölcsnek számít ez a közkedvelt vitaminszimbólum!

Bár számtalan támadás érte D'Adamo teóriáját, el kell ismerni, hogy lehet benne valami. Többségünk ugyanis ösztönösen a saját vércsoportjának előírt táplálékokat fogyasztja.

Te melyik vagy?

A legősibb 0-s vércsoport a húsevő típust testesíti meg, a teória szerint belőle alakult ki idővel - egy gyors génmutáció során - az A-s vega típus. A B-s vércsoport "őshazája" a Himalája és India. A B-sek között léteznek a vegetarianizmus felé, és a húsevés, tejtermékfogyasztás felé hajló egyedek is. Az AB-s vércsoport a legújabb és legritkább típus. Míg a 0-s vércsoportra jellemző emésztési mód kb. 40,000 évvel ezelőtt kezdett kialakulni, addig az AB-s vércsoportot alig 900-1000 évre tudjuk visszanyomozni. Az A és B vércsoport jellegzetességeit is magába olvasztó AB vércsoportja a népesség csupán 5%-nak van.

A vércsoportdiéta szerint minden vércsoportnak megvannak a számára jótékony, semleges és káros - mérgező - hatású táplálékai. Az ember rendelkezésére álló táplálékokat 14 csoportra oszthatjuk - gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, húsfélék, tengeri és édesvizi táplálékok, tejtermékek és tojás, ételízesítők, gyógyteák, babfélék és más hüvelyesek, gabonafélék, kenyérfélék és egyéb péktermékek, olajok és zsírok, olajos magvak és italok. A vércsoport diéta ezeken a kategóriákon belül sorolja be az egyes táplálékokat a jótékony, semleges és káros csoportokba.

Vércsoportsalátákat az asztalra!

Az alábbi ízletes saláták az adott vércsoport számára kizárólag jótékony hatású alapanyagokat tartalmaznak. Készítsd el a hozzád illőt reggelire, hús nélküli változatában ebéd mellé kísérőnek, vacsorára, vagy egyszerűen bármikor a nap folyamán.

Vitamindús, könnyű és az egészségedre nézve garantáltan jótékony hatású táplálékra éhezel?
Az alábbi receptek elkészítési ideje kb. 10 perc, irány a konyha!

A 0-s kedvenc - Hal spenótágyon dióval   

Hozzávalók (1 személyre):

10 dkg fehérhúsú hal (vagy szardínia)
1 főtt tojás
1 nagy marék friss spenótlevél
5 cm póréhagyma
Kis marék tört dió
1 ek. extraszűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld

Az A-s kedvenc - Hal pirított tökmaggal

Hozzávalók (1 személyre):

1 marék friss spenótlevél
1 ek. lucernacsíra
1 kis sárgarépa reszelve
5 cm póréhagyma
10 dkg fehérhúsú hal, vagy szardínia
1 ek. extraszűz olívaolaj
frissen facsart citromlé
tökmag pirítva
Az áttört fokhagymát elkevered az olívaolajban. Egy tálban összekevered a 1,5 cm-es csíkokra szelt spenótleveleket és a felkarikázott, karikáira szedett póréhagymát, a felaprított petrezselyemzöldet, majd a fokhagymás olívaolajat is hozzáadva kedvenc salátástálkádba teszed. A tetejére helyezed a négy cikkre vágott tojást, a pirított-sózott, apróra darabolt halhúst - ha konzerv, akkor alaposan lecsepegtetve! - és megszórod az apróra vágott dióval.    

Egy tálban összekevered a másfél centis csíkokra szelt spenótleveleket, a felkarikázott és karikáira szedett pórét, a lucernacsírát, a reszelt sárgarépát, a tetejére helyezed a sós, pirított haldarabkákat - vagy a konzerv halat alaposan lecsöpögtetve -, citromlével öntözöd, és pirított tökmaggal megszórva tálalod.

A B-s kedvenc - Színesen feta finomság    

Hozzávalók:

1 nagy zöldpaprika
1 kis sárgarépa
1 kis marék vöröskáposzta (csíra formában is kapható!)
4 szelet padlizsán (héjával), vaslapon pirítva
Feta sajt
1 főtt tojás
extraszűz olívaolaj
petrezselyem
   
Az AB-s kedvenc - Pulykacsíkok mozzarellagolyókkal

Hozzávalók:

1 kis szelet pulykahús, apró csíkokra vágva, megpirítva
Mozzarella golyók (1-2 cm/darab)
1 zellerszár szeletelve
10 cm kígyóuborka
Kis marék lucernacsíra
Citromlé frissen
Extraszűz olívaolaj
Petrezselyem
Tálkában összekevered a kockákra vágott zöldpaprikát, a reszelt sárgarépát, az apró csíkokra vágott vöröskáposztát - vagy csíráztatott vöröskáposzta magvakat -, hozzákevered az olívaolajat is. Keverj bele kis fetasajtdarabkákat, helyezd a tetejére a megpirított, félbe vágott padlizsánkarikákat, a négybe vágott főtt tojást, végül szórd meg petrezselyemzöldjével.     Az olívaolajat keverd össze a citromlével, majd forgasd bele a negyedelt uborkaszeleteket, a lucernacsírát, és a mosolygó szájakra emlékeztető zellerszár darabkákat és a frissen szelt petrezselyemzöldet. Ekkor jöjjenek a mozzarella golyók és a pirított húsdarabkák a tetejére.

Oldalainkat 1 vendég és 0 tag böngészi

stat