Globális dolgok

A szandál hódító útja

A szandál volt az első lábbeli, amit elődeink összefabrikáltak, hogy védjék talpukat a kavicsoktól, tüskéktől, forróságtól. Az első, végtelenül egyszerű modelleket bőrből készítették, majd később megjelentek a növényi rostokból font szandálok is. Ezek a lábbelik évezredeken keresztül árulkodtak viselője társadalmi helyzetéről. Egyes kultúrában a szegénység szimbóluma volt, másokban pont az ellenkezőjét jelentette, a tősgyökerességre, vértisztaságra utalt.

Egyiptom forró homoktengerén

I.e. 3500 körül az ókori Egyiptom lakosai növényi rostokból készült szandált viseltek. A papírsás leveleit összefonták, majd formára vágták kialakítva a lábbeli talprészét. A pántokat cserzetlen állati bőrökből vágták ki, amiket a talphoz erősítettek. A szandál védte lábukat a forró homoktól, és a durva talajtól. A lábfej szabadon maradt, így a nők gazdagon díszíthették bokájukat, lábujjaikat a legkülönfélébb ékszerekkel.

Rómában hódít a szandál

A Római Birodalom fénykorában a szandál a császárok és császárnők kényelmes lábbelije volt. A felsőbb társadalmi osztályokba tartozó hölgyek, hogy megkülönböztessék magukat a plebsztől, tiszta aranyból készült szandált viseltek, amelyet ékövekkel raktak ki, hogy még fényűzőbb legyen.

Középkori változások

A középkorban a szandál elveszítette nemes jellegét. Az egyszerű, fából faragott lábbelit csak a szegények hordták, valamint a szerzetesek, akik ezzel akarták kifejezni, mennyire lebecsülik a világi hiúságokat, amik megmételyezik a lelket, és eltávolítanak az Isten által kijelölt útról.

20. század, húszas évek

A szandál csaknem ezer évig a divat mostohagyermekének számított. Nem foglalkoztak vele egészen a 20. század elejéig, amikor néhány divatszakember valami újat szeretett volna teremteni, és ezért visszanyúltak az ősi formákhoz. Az újjászületett szandál alig hasonlított elődjére. Számtalan fazon, élénk színek, magas sarkok csábították a változó szelekre érzékeny hölgyeket. A szandál rövid idő alatt a lábbelik királynője lett.

Hatvanas évek, eltűnik a magas sarok

A hatvanas években már a lapos sarkú szandál volt a divat. A hetvenes években a magasított talp és tűsarok egyaránt hódított a táncparketten. Egyre hajmeresztőbb mintákat terveztek, nagy népszerűségnek örvendett a gyöngyházfényű és a kígyóbőrmintás modell. A figyelemfelkeltő szandálok a mindennapi ruházkodás alapelemeivé váltak.
A nyolcvanas években jelentek meg a zárt orrú, de nyitott sarokrésszel rendelkező változatok. A technika fejlődésének köszönhetően új alapanyagokat használtak fel a cipőgyártásban. Nem volt meglepő egy csinos kis fém-műanyag kombináció sem.

Napjainkban a szandálok minden eddigi változata divatban van. A magas talpú lábbeliktől kezdve a vékony pántos tűsarkún keresztül a tépőzáras sportszandálokig minden kapható. Mindenki kiválaszthatja a saját ízlésének megfelelőt.

Oldalainkat 14 vendég és 0 tag böngészi

stat