Magyar dolgok

Bazsalikom és kakukkfű

Gulyást kóstolhatsz egy messzi hegyi menedékházaiban, vagy spagettit egy nepáli serpa asszonynál. A népek különös módon kiegészítik egymás konyhakultúráját, gazdagítják a vacsorák ízvilágát. Néhány évtizede még kizárólag a majoránna és a pirospaprika uralta a magyar konyhák fűszerpolcait, ma pedig hatalmas élvezettel adózunk a kakukkfű és bazsalikom élvezetének is. Az illatos fűszerek mostanában igazi trendi konyha kedvencek lettek!

A bazsalikom

A bazsalikom a gyarmatosító angoloknak köszönhetően került a konyhádba. Az 1570-es évektől egyre divatosabb ''angol kerti fűszernövény'' századokon át ízesítette a brit szigetek konyháját. Valami rejtélyes okból kifolyólag Albionban jelenleg méltatlanul mellőzik. A Tudor királyok idejében a háziasszonyok egy cserép bazsalikommal ajándékozták meg a házukba látogatót!

A kontinens trendi konyhai alapfűszere rendkívül színes életrajzzal büszkélkedhet. Indiai eredetűnek tartják: ott bokor formájában évelőként is megél Visnu és Krisna istenek szent növénye! Malajziában és Perzsiában sírokra ültetik, az egyiptomi nők pedig szeretteik sírjait szórják be virágjaival. Nyugat-afrikai és indonéz fajtáit elsősorban lázcsillapításra használják. Az ókori görögöknél a szerencsétlenséget szimbolizálta. Számos festményükön az ''idős asszony oldalán bazsalikommal'' a szegénység jelképe.

Moldáviában máig él a hit, miszerint ha egy férfi bazsalikomot fogad el egy leánytól, azt haláláig őrülten szeretni fogja.

A francia konyha megszállottan alkalmazza ínyenc ételei ízesítésére: különösen leveseikből - a teknőclevessel az első helyen - nem hiányozhat, de a híres francia raguk és szószok is a bazsalikom aromaolajait dicsérik. Bazsalikomból, kakukkfűből, turbolyából, rozmaringból és petrezselyemből készül a franciák híres Bouquet Garni fűszerkeveréke is!

Nálunk főként a meleg hónapokban, a grillezések és salátakülönlegességek készítésekor kerül főszerepbe. A bazsalikomot érdemes frissen - júliusban -, vagy frissen lefagyasztott állapotában felhasználni, így érvényesül igazán izgalmas íze.

Tudtad, hogy a szára még erősebb ízértékkel rendelkezik, mint levelei. Az egy egész lexikonnyi gyógyhatással is megáldott fűszernövényt különösen a burgonya és a halhús párja! Izgalmas, egészséges joghurtos dip (mártogató öntet) is készíthető belőle a sült húsok, sült zöldségek mellé.

Fitten bazsalikommal

A mai orvoslás légzőszervi és emésztési bántalmak gyógyítására használja. Érdekessége, hogy meggyújtva füstje távol tartja a szúnyogokat, csípések esetén pedig csökkenti a fellépő viszketést és fájdalmat. Olaja nyugtató és egyben élénkítő hatású is. Oldja a szorongást, a levendulához hasonlóan segít megszüntetni az álmatlanságot, a szépségápolásban külső alkalmazással élénkíti a bőr keringését, ezzel feszesíti a fáradt bőrfelszínt.

A kakukkfű

Nagy valószínűséggel már honfoglaló atyáink is hódoltak a Kárpát-medencében oly gazdagon termő, illatos kakukkfű élvezetének. Ez a mostanában nagyon divatos fűszer mindig jelen volt körülöttünk. Gondolj csak azokra a nedves tavaszi estékre, amikor az erdőszéleken a mezei kakukkfű illata uralja a friss levegőt! Az egykor húsok tartósítására is használt illatos fű ma egy salátából sem hiányozhat. Grillpartid leggyorsabban eltűnő szereplője lesz az a nagy tál vegyes saláta, amelyet kakukkfűvel, olívaolajjal és citromlével ízesítettél...

Az ókori görögök imádták kakukkfüves aromafürdőkben áztatni magukat, a germánok viszont isteneik jóindulatára pályáztak, amikor kakukkfűvel áldoztak reggelente. A keresztények számára Mária-szimbólum az örökzöld növény. 2000 éves írásos bizonyítékunk van a kakukkfű gyógyhatásaira római feljegyzésekben!
Ezek szerint a kakukkfű főzete távol tartja, ill. gyógyítja a megfázást.

Igazi európai fűszer- és gyógynövényről van szó: a kakukkfüvet Dél- és Kelet-Európában hatalmas mennyiségekben termesztik, s ma már az USA is szüreteli saját farmjain. A hazai kertekben 2-3 kis bokor bőségesen kielégíti a kakukkfű rajongó család éves igényét. Érdemes egy cserép citromos kakukkfüvet is beszerezni, amely a halhúsnak és zöldségeknek fog izgalmas mediterrán aromát kölcsönözni. Hazánkban 12 fajtája él, ám létezik ún. francia, angol, zöld citrom és narancs aromájú, kókuszba hajló ízvilágú kakukkfű is, az oregánoval és bazsalikommal történt keresztezést már nem is említve...
Mégis úgy tartják, a klasszikus, tiszta kakukkfű ízével semmi sem vetekszik!

A kis bokrokról tavasztól rendszeresen lehet szüretelni az apró ágakat, amelyeket ha szűz olívaolajba zárunk, 3 hét alatt kakukkfű aromájú olívaolajat kapunk. Megszárítva is kiválóan teszi a dolgát, akár friss salátára szórva, akár húspácba keverve. Minden marhasült és vadas kötelező ízesítője, a vörösboros mártásokból és pörköltökből pedig sosem hiányozhat!

Fűszertrend

A fűszerdivat nem ér véget itt, hiszen a zsálya és curry is egyre inkább bekúszik a fazekakba. A marokkói fűszerkeverékek 15-30 féle növény ízét kombinálják, egy jó indiai curry ízét pedig 20 féle fűszer erős aromaanyaga adja ki. Igazán élvezetes más népektől tanulni, saját társaságodban a különleges aromákat megvillantani! Élvezd a kozmopolita konyha előnyeit, és kísérletezz sokat a fűszernövényekben található izgalmas aromaanyagokkal!

Oldalainkat 9 vendég és 0 tag böngészi

stat